Ballenkoning Henri: ‘Eigenlijk zijn mijn kinderen het brein achter ons succes’

Licht pittig gekruid, zacht van textuur en heerlijk in combinatie met ‘ballensaus’. De beroemde ‘Ballenkoning-gehaktbal’ is niet voor niks al sinds de jaren zeventig een begrip in Eindhoven en ver daarbuiten. Dankzij De Ballenwinkel kun je daar nu ook thuis van genieten. Eigenaar Henri Dirks: (60): “We leverden al jaren aan groothandels in heel Nederland, maar een bal voor thuis was er nog niet. Nu wel.”

“Die gehaktbal wordt nog altijd gemaakt naar een recept van mijn moeder”, zegt Henri. “In 1974 begonnen mijn ouders Snackbar Unique in Woensel. Je had destijds frikandellen, kroketten en knakworsten. Meer niet. Wilde je andere snacks, dan moest je die zelf maken. Dat werden onder andere bamischijven, nasiballen en shaslicks… en de gehaktballen van mijn moeder dus. Een schot in de roos. Ze waren meteen een hit.”

Overwerkmaaltijden

“Ik was al een tijdje bezig in de cateringbusiness”, vertelt Henri. “We leverden onder andere  ‘overwerkmaaltijden’ aan bedrijven. In 2008 begon de crisis en werd dat minder. Gelukkig hadden we de ballen nog en we gingen bedenken hoe we die meer in de markt konden gaan zetten.”

Uit de hand gelopen grap

Henri gaat verder: “In die tijd studeerde mijn dochter Marieke bedrijfseconomie. Bij wijze van geintje maakte haar oom Ad de inmiddels bekende karikatuurtekening van mijn hoofd. Ze verzon de naam Ballenkoning en kwam met het concept voor een gehaktballenkar. Tja, en vervolgens stond ze dus op haar vrije zaterdagen broodjes bal te verkopen op de Woenselse Markt. Dat liep als een malle. Eigenlijk is het dus allemaal een uit de hand gelopen grap.”

‘Zodra je m proeft ben je om’

Een grap is het allang niet meer. Een tijd lang stond de Ballenkoning op verschillende weekmarkten en werden talloze horecabedrijven van ballen voorzien. Inmiddels is de beroemde Eindhovense bal ook verkrijgbaar via groothandels in heel Nederland. “Bedrijfscatering doen we ook nog steeds”, zegt Henri. “Elke dag gaan er warmhoudpannen vol ballen de deur uit, op t industrieterrein alleen al. Snap ik best, want zodra we aan het bakken zijn ruik je ze in de wijde omtrek.” Wat het succes is achter zijn moeders bal? “Test ‘m en je weet het”, zegt hij. “Zodra je er een proeft ben je om.”

Slimme plannen

Vier jaar geleden kwam zoon Max (22)  in de zaak. “Al sinds ik klein was ging ik met ons pap mee naar de markt”, zegt hij. “Ik heb een koksopleiding gedaan en ben daarna de handelsrichting in gegaan. School kon me alleen niet echt boeien, dus op mijn achttiende stopte ik en ging ik fulltime hier werken.” Max: “Ja, en toen werden er ineens wéér allerlei slimme plannen gesmeed. Het idee voor De Ballenwinkel kwam namelijk van Max. Eigenlijk zijn mijn kinderen steeds het brein achter ons succes.”

Merchandise

Max: “We verkochten inmiddels ook handgemaakte worstenbroodjes, hamburgers, troetelschijven en balburgers, maar hier in Eindhoven kon je ze nergens kopen. Ik bedacht dus dat het leuk zou zijn als Eindhovenaren onze producten gewoon warm of koud hier konden komen halen voor thuis. Het voorste gedeelte van onze zaak werd De Ballenwinkel en inmiddels weten mensen ons goed te vinden. Vooral rond middagpauze is het druk hier. Je koopt hier ook onze sauzen én we hebben eigen merchandise.”

Naast afhalen, kun je bij De Ballenwinkel ook alles online bestellen. “We hebben een webshop”, zegt Max. “Je bestelling wordt bij je thuis afgeleverd in speciale eco-koeldozen. Alles is bevroren, dus je kunt het zó in de vriezer leggen.” Heb jij honger gekregen en wil jij in je middagpauze wel zo’n lekker warm broodje bal mee naar huis? Kom dan langs op de Rijstenweg 8. Wanneer je van tevoren bestelt zorgen ze dat je bestelling klaarstaat. Handig!

nieuw product
Ballenkoning

Nieuw: Ballenkoning Jus

Groot nieuws! De Ballenkoning presenteert in samenwerking met Verstegen na jarenlang testen De Ballenkoning Jus. Deze Jus is speciaal ontwikkeld om in perfecte harmonie samen te gaan

Read More »
Producten
Emil Florisse

Balburger

bekijk hier alle informatie over de balburger van de ballenkoning. hier vindt je al onze ingrediënten informatie en verpakking eenheden. ook vindt je hier een

Read More »
nieuw product
Ballenkoning

Nieuw: Ballenkoning saus

In samen werking met La William heeft de ballenkoning nu de Ballenkoning saus ontwikkeld. Deze saus is te bestellen bij de ballenkoning en past perfect

Read More »
To-top